Blog Raktra @Facebook

Terkini di blog Raktra

Monday, March 18, 2013

Kemiskinan di Sabah punca diserang - Haji HadiPresiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak sudah-sudah melatah membuat kutukan, dakwaan dan tuduhan tidak berasas ke atas kerajaan Barisan Nasional (BN).

Jika sebelum ini Abdul Hadi menyamakan atau mengibaratkan program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dipelopor kerajaan BN sebagai menyamai apa yang pernah dilakukan oleh Firaun, malam tadi beliau membuat kesimpulan peribadinya pula tentang serangan pengganas Sulu ke atas Lahad Datu.

Walaupun umum mengetahui kumpulan pengganas itu menceroboh Lahad Datu kerana mahu menuntut lebih pampasan terhadap Sabah, namun Abdul Hadi pula menyifatkan masalah kemiskinan dan ketiadaan kemudahan asas di Lahad Datu sebagai pencetus serangan itu.

Dalam ceramahnya di Kampung Sungai Tiram, Ulu Tiram dekat sini, beliau dengan nada angkuh mendakwa insiden serangan tersebut tidak akan berlaku sekiranya pakatan pembangkang memerintah negara.

"Di Lahad Datu, Sabah selepas 50 tahun merdeka, masih banyak rumah atas air, tanah banyak di darat tapi tidak diberi (kepada penduduk). Masalah kemiskinan dan kemudahan asas tiada, ini mengundang musuh luar datang," katanya.

Yang turut hadir, Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Mahfodz Mohamed; dan Pengerusi DAP negeri, Dr. Boo Cheng Hau.

Walaupun menampilkan nama-nama besar pimpinan pakatan pembangkang, namun ceramah yang berlangsung kira-kira tiga jam bermula pukul 9 malam itu tidak mendapat sambutan dan hanya dihadiri kurang 500 orang.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130317/dn_55/Pasca-BR1M-Firaun-Hadi-salahkan-Lahad-Datu-miskin-punca-serangan-pengganas#ixzz2NsCbBupM
© Utusan Melayu (M) Bhd 

6 comments:

Anonymous said...

Hei bongok, kalau tak tahu usah nak cakap lah. Apa sandaran untuk kamu nak cakap macam itu.

Anonymous said...

Bangang punya PAS. Kalau kemiskinan itu memang benar di Lahad Datu kenapa pula orang negara luar pula nak datang?
Ini pencerobohan dari negara luar, bukannya pemberontakan penduduk tempatan.
'BENGONG' betullah Presiden PAS nih.

Anonymous said...

HADI OOOO HADI..MENGAPALAAA RENAH DAN BANGGANG SANGAT PANDAGAN MU ITU? NAK TANYA LA SIKIT... MASA KELANTAN DOK MISKIN LAGI RAKYATNYA DISEBABKAN OLLH KEPINCANGAN PEMIMPIN PAS MEMERINTAH SELAMA 20 TAHUN, AWAT PULAK TIDAK DISERANG OLEH RAKYATNYA??? SEWAKTU RAKYAT TERENGGANU MISKIN PUN DIBAWAH PIMPINAN HADI AWANG , KENAPA RAKYAT TIDAK BANGKIT SERANG PUN??? MASALAH DISABAH TU BUKAN LA KERANA KEMISKINAN, TETAPI SEBENARNYA PENGGANAS NAK RAMPAS TANAH SABAH..YANG TU PUN TAK TAHU KER NAK BEZAKAN?? JANGANLAH MARAH HADI, TUAN-TUAN PUN SEDIA MAKLUM, VIDEO LUCAH RENDAH AKHLAK TU PUN DIA KATA BESI BUTA DAN PEKAK...ADUHHH DAH LA KETINGGALN ZAMAN CELIK IT TETAPI BUTA PULAK MATA DIA SAMPAI SERANGGAN PENGGANAS PUN DIA TAK TAHU...TOLAK LA PAS..KALAU TIDAK SABAH AKAN HILANG DALAM PEMERINTAHAN PAKATAN RAKYAT NANTI DAN SELEPAS ITU SERAWAK PUN BOLEH JADI MASALAH. SYABAS NAJIB..PERTAHANKAN IBU PERTIWI MU.

Anonymous said...

HADI OO HADI, KENAPALAH BANGGANG SUNGGUH KENYATAN ITU? NAK TANYA SIKIT, SEWAKTU PAS MEMERINTAH KELANTAN SELAMA 20 TAHUN TETAPI RAKYAT DIA SANGAT MISKIN HINGGAKAN TIADA AIR MINUMAN BERSIH PUN..KENAPA RAKYAT TIDAK MENYERANGNYA??? KENAPA SEWAKTU TERENGANU DIBAWAH KEPIMPINAN HADI RAKYAT WAKTU MISKIN TETAPI KENAPA TIDAK MENYERANGNYA? SABAH TU DISERANG PENGGANAS KERANA NAK RAMPAS TANAH SABAH TU...MAAF KAN HADI YEA...DIA TU DAH LA KETINGGALAN ZAMAN, BUTA IT LAGI..ADAKAH VIDEO TU DIKATAKAN PEKAK DAN BISU? INI ZAMAN MILLENIUM LAA HADI OIII..YANG HADI DOK TENGOK TV DAN GAMBAR DALAM YOU TUBE, VCD TU BENDA APA? PEKAK DAN BUAT KER???...ADUHHHHH......LELAKI RENDAH MORAL DAN AKHLAK ENGKAU SANJUNG INSAN ITU...PELAKUN HEBAT MACAM TU ENGKAU SANJUNG..LIHATLA APA YANG DIPERKATAKAN OLEH MAT SABUN DULU ...SIAPA BAGI GELARAN AL-JUBURI?? JADI DOK MAIN PELIAK ORANG TU SAPA DIA?

Anonymous said...

Hadi bodoh ke yang haru ,mundur dan miskin bukan Sabah tetapi pulau sulu la pak aji oi.Negeri mereka tembak bunuh tu memang makan harian mereka.Kalau Sabah miskin kenapa banyak orang Indonesia dan Filipina datang cari makan kat Sabah,jangan lah Pak aji jadi bahlol,ikut sedap mulut kerana politik.

Anonymous said...

sedehnya PAS dok bangga presiden yg punya IQ yg lbh teruk dr otak lembu.. NO WORDS?*x_x!!@^&

Checkmate !!!